سختی آب چیست / مشکلاتی که آبی سخت ایجاد می کنند کدام است.
سختی گیر رزینی
سختی آب درون آب پدیده ای است از وجود بیش از حد نمک های محلول کلسیم و منیزیم و نصبتی از وجود آهن و منگنز ویا یا آلومینیوم و روی در ان پدید می آید و باعث می شود که مصرف اینگونه آبها در صنععت همراه با دشواری های فراوانی دست به گریبان شوند. و هزینه هایی برای رفع اینگونه یون ها از آب در بر داشته باشد . هرگاه که آب باران از روی سنگ ها ی نرم زیر زمین عبور می کنند. بعضی از مواد معدنی سنگ ها در آب حل میشوند. و اینگونه مواد معدنی باعث سخت شدن آب میشوند. لازم به ذکر می باشد که هرچقدر این مواد درون آب بیشتر باشند آب سخت تر خواهد شد. سنگ هایی همچون سنگ گرانین که داری استحکام بیشتری می باشند به راحتی درون آب حل نخواهند شد و یا هرگز آب نخواند شد. از این رو در مناطقی که سنگ های آنها از سختی بالایی برخوردارن کمتر با این پدیده مواجع می شوند.
پیرو مطلب بالا این سوال پیش می آید که رسوباتی که در اثر ته نشینی مواد معدنی در آب سخت پیش می ایند کدام هستند که عمدتا" عبارتند از کربنات کلسیم . هیدروکسید . سولفات کلسیم و یا منیزیم که اصولا" بدلیل تجزیه گرمایی بودن انواع کربنات تشکیل میشوند. و بار ور شدن این مواد باعث چسبندگی در سطوح تجهیزات گرمایشی و یا سرمایشی میشوند. از جمله مبدل های حرارتی و بویلر ها می چسبند. که این فعل و انفال باعث گرفتگی درون این لولهع ها می گردد. و وجود اینگونه یون ها و تشکیل مواد سختی همچون رسوبات درون این لوله ها باعث تشکیل عایق میشود و از گذر دادن حرارت درون لوله ها جلو گیری می کند. این عمل نه تنها باعث افت انرژی میشود بلکه باعث میشود که حرارت در لوله ها بالا رفته و فلز خاصیت مقاوتی خود را از دست داده و باعث تخریب لوله ها و ایجاد حادثه گردد. یکی دیگر از عوامل زیان بار وجود سختی درون آب ایجاد مشکلات عدیده ای در مصرف شرب ان می باشد. از نظر بهداشتی وجود سختی بیش از حد باعث نا به سامانی در آب آشامیدنی باعث مشکلات گوارشی و ایجاد سنگ کلیه میگردد از این رو استفاده از سختی گیر رزینی نمود بیشتری پیدا می کند. حد مجاز استفاده از آب سخت طبق استاندارد بهداشتی برای آب آشامیدنی 500ppمی باشد. و رای استفاده آب در صنعت بهترین زیر100ppو هرچه که به صفر نزدیک تر باشد بهتر می باشد و کارایی بیشتر درون لوله های دارا می باشد. بهترین راه حل برا رفع سختی آب استفاده از سختی گیر رزینی می باشد. که با تبادل کردن یون ها باعث از بین رفتن پدیده ایجاد سختی درون آب مصرفی می شود.
انواع سختی آب
1- سختی موقت .
2- این نوع سختی را اصولا" (Temporary Hardner) یا همان سختی کربناتی می نامند. این نوع سختی ها مولد بی کربنات کلسیم و منیزیم و اهن هستند. که برای از بردن آنها از جوشاندن تا وجود کربنات رسوب می کنند. از این رو به این نوع از سختی ها سختی موقت نیز می گویند. H+CO+CACO---(CA HCO)
منظور از سختی دائم
سختی دائم را اصولا" سختی غیر کربناتی نیز می نامند. این نوع سختی که با حرارت دادن مستقیم قابل رفع نمی باشند. اینگونه سختی ها که با حرارت دادن قابل حذف نمی باشند. مربوط به دیگر املاح کلسیم و منیزیم همچون نمک های سولفات کلرید و یا نیترات می باشدتنها نمک های کربنات اینگونه یون ها با جوشاندن ته نشین میی شوند. و دیگر نمک های در لوله های بخار ایجاد خوردگی می کند. برای حذف اینگونه یون ها عامل سختی آب را میشود با سختی گیر رزینی حل کرد.
3- سختی کل
لازم به یاد آوری می باشد که مجموع سختی های موقت و دایمی را سختی کل می گویند. چون غلظت اینگونه نمک ها بسیار کم است برای آشنایی بیشتر در جدول فوق دسته بندی سختی آب را برحسب PPM نشان داده شده است
محدوده
|
نوع آب
|
0-70
|
سبک
|
70-150
|
تا حدودی سخت
|
150- 300
|
سخت
|
300 به بالا
|
خیلی سخت
|
در مواقعی که سختی آب بالا می باشد. و نیاز به استفاده از سختی گیر می باشد بهتر می باشد قبل از ورود آب از بستر رزین در ابتدا از فیلتر شنی استفاده شود. چرا که استفاده ار فیلتر باعث میشود. تمامی املاح معلق تا 100 میکرون از آب به وسیله فیلتر شنی جدا شود و این عمر سبب می شود که طول عمر رزین های دستگاه به صورت چشمگیر افزایش پیدا کند. همواره پیشنهاد شرکت اطلس آب استفاده از نوع فیلتر شنی FRP می باشد. چرا که استفاده از نوع فلزی باعث میشود که از ایجاد رسوب کلسیم و منیزم درون سختی گیر جلوگیری شود. در این مواقع بهتر می باشد از سیلیس های با دانه بندی ریز استفاده شود تا بتواند حجم بیشتری از املاح معلق را از آب حذف کند.